Τα προβιοτικά
Γνωρίζατε ότι το πεπτικό μας σύστημα περιέχει πάνω από 400 τύπους φιλικών βακτηρίων; Αυτοί οι μικροί τύποι, γνωστοί ως προβιοτικά (το οποίο σημαίνει προ-βίου = υπέρ της ζωής) βοηθάνε στη μείωση της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Τα προβιοτικά λοιπόν είναι βακτήρια με κλινικές αποδείξεις για τα πλεονεκτήματα τους στην υγεία μας.
Ποια είναι τα είδη
Υπάρχουν δύο κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών (μικροβίων), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, τα οποία έχουν πολλά υποείδη.
Έχει παρατηρηθεί ότι όταν το πεπτικό μας σύστημα διατηρείται υγιές ευνοούνται πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Τα προβιοτικά μπορούν να:
·Προστατεύσουν από λοιμώξεις
·Βελτιώνουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
·Προωθούν και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
·Ανακουφίζουν από την διάρροια που προκαλείται από την χρήση αντιβιοτικών, καθώς επίσης και από τη διάρροια των ταξιδιωτών
·Προωθούν την υγεία του ουροποιητικού και γυναικολογικού συστήματος
·Βοηθούν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων
·Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από δυσανεξία στη λακτόζη
·Βελτιώνουν μερικούς τύπους εκζεμάτων στα βρέφη και στα παιδιά
·Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης
·Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου
·Αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% και ενισχύουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Τα προβιοτικά ενεργούν κατά κύριο λόγο στο παχύ έντερο, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε άλλα σημεία του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα διάφορα στελέχη δρουν σε διαφορετικά σημεία.
Πηγές τροφίμων που βρίσκονται τα προβιοτικά
Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι κατά κύριο λόγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα υποπροϊόντα τους:
·Γιαούρτι
·Πόσιμο γιαούρτι και γιαούρτι σε σωληνάριο
·Γάλα με επιπρόσθετα προβιοτικά
·Γάλα που έχει υποστεί ζύμωση καθώς και γλυκό γάλα με acidophilus
·Ξυνόγαλα
·Κεφίρ
Διαμέσου της ζύμωσης τα προβιοτικά ενισχύουν την γεύση και την υφή αυτών των συγκεκριμένων προϊόντων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην πραγματικότητα εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και την χολή, προστατεύοντας έτσι τα προβιοτικά από τα οξέα ώστε να φτάσουν στο έντερο.
Το ωμό (μη παστεριωμένο) γιαούρτι έχει πληθώρα βακτηρίων. Τα περισσότερα γιαούρτια σήμερα παστεριώνονται και όλα αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται. Μερικά όμως φιλικά βακτήρια προστίθενται μετά. Να προτιμάτε τα γιαούρτια τα οποία αναφέρουν ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει την διάρκεια ζωής.
Συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά
Αρκετά συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά κυκλοφορούν στην αγορά σε μορφή σκόνης, κάψουλες ή υγρή μορφή. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.
Τα πρεβιοτικά
Πέρα όμως από τα προβιοτικά, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα και προϊόντα που περιέχουν τα λεγόμενα πρεβιοτικά συστατικά. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα. Και αυτό καθώς τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών.
Αναλυτικότερα, ενδυναμώνουν το προστατευτικό «τείχος» του εντέρου, ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. διάρροιες), παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων του εντέρου, καθώς οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν μπορούν να προσκολληθούν σε ορισμένα χημικά καρκινογόνα και να καταστείλουν τη δράση τους. Τέλος, τα πρεβιοτικά προϊόντα που περιέχουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες συνδέονται με την αύξηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνδέονται με τη ρύθμιση του ρυθμού αναπλήρωσης των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος. Επιπλέον, ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.
Τα πλέον γνωστά πρεβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γιαούρτια και ρευστά όξινα γάλατα, τα οποία επιδεικνύουν αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση που συνδέεται και με την ενίσχυση της ανάπτυξης των προβιοτικών μικροοργανισμών.
Πρεβιοτικά vs προβιοτικά
Μετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γεννάται εύλογα η απορία: «Τελικά ποια είναι καλύτερα, τα πρεβιοτικά ή τα προβιοτικά;» Η απάντηση είναι ότι και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού και τη γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, τα προβιοτικά προϊόντα δρουν πιο άμεσα, παρέχοντας τα συστατικά εκείνα που προστατεύουν, ενώ τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά συστατικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η υγρή βιοψία διευκολύνει τον έλεγχο του μελανώματος
Καμπάνια της Amgen για την LDL χοληστερόλη
Η Novartis στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων κατά 5% ετησίως έως το 2029