Τα αποξηραμένα φρούτα εκτός από την ευχάριστη και γλυκιά γεύση που μας προσφέρουν, έχουν κάποιες ιδιότητες που τα καθιστούν πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα αποξηραμένα έχουν ιδιαίτερη θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Σύμφωνα με τις διεθνής συστάσεις, 5 φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητα για να μειώσουμε αισθητά τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά (έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια) και ο καρκίνος.
Τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα μας προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και το μεταβολισμό μας, αλλά και μια σειρά από βιοενεργά φυσικά συστατικά που βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού μας να αμύνεται από το οξειδωτικό στρες.
Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έρχονται να ενισχύσουν το ρόλο των αποξηραμένων φρούτων στο διαιτολόγιό μας.
Βιταμίνες, μέταλλα και βιοενεργά συστατικά
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α (παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην όραση, όσο και στην υγεία του δέρματος), η βιταμίνη C (απαραίτητη βιταμίνη για την επανόρθωση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου) και τα καροτενοειδή με χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπό τους το β-καροτένιο που είναι τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (ισχυρά αντιοξειδωτικά).
Η επαρκής καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τον οξειδωτικό εκφυλισμό. Μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου.
Εκτός από τις βιταμίνες, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν και σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Εκτός από το σίδηρο, το χαλκό και το σελήνιο περιέχουν και σημαντικές ποσότητες καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο την προσοχή των επιστημόνων έχει τραβήξει και η υψηλή περιεκτικότητα των αποξηραμένων φρούτων σε φλαβονοειδή που είναι βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διάφορων μορφών καρκίνου αλλά και εκφυλιστικών νόσων που προσβάλουν το νευρικό σύστημα.
Πλούσια σε φλαβονοειδή είναι οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα και τα σύκα.
Φυτικές ίνες
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ένας από τους πιο σίγουρους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα είναι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων (κυρίως τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα σύκα). Τα 100 γρ.
αποξηραμένων φρούτων περιέχουν περίπου 7 γρ. φυτικών ινών, δηλαδή παρέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών εκτός από το ότι βελτιώνει την εντερική λειτουργία, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέως εντέρου.
Η θέση τους σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο
Ένα από τα χαρακτηριστικά της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση ενδιαμέσων γευμάτων (snacks) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως εκτός από το εάν τελικά θα φάμε ενδιάμεσα γεύματα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το τι θα επιλέξουμε να φάμε.
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν άριστη επιλογή ενδιαμέσου γεύματος καθώς δεν έχουν πολλές θερμίδες και προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Επίσης αποτελούν ιδανική λύση για μικρά γεύματα στην εργασία ή στο σχολείο για τα παιδιά, καθώς μεταφέρονται εύκολα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης.
Η επιλογή τους για ενδιάμεσο γεύμα έχει και το πλεονέκτημα οτι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.
Σαν συνέπεια βοηθούν στο να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού και να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε φαγητό στο κυρίως μας γεύμα είναι μικρότερες. Επίσης, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, φαίνεται ότι αναπληρώνουν για πολλούς ανθρώπους την όρεξη για γλυκό, βοηθώντας έτσι να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν.
Πηγές:
www.nutrimed.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές