Ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν δέρμα που περιέχει αιμοφόρα και λεμφατικά τριχοειδή, για πρώτη φορά. Το γεγονός, όπως δηλώνουν, θα μειώσει τα σημάδια.

Η ερευνητική ομάδα από το University of Zurich και το University Children's Hospital Zurich, ανακάλυψε τρόπο να δημιουργήσει δέρμα που περιλαμβάνει πλήρως λειτουργικά λεμφικά και αιμοφόρα τριχοειδή.

Οι ερευνητές απομόνωσαν κύτταρα αιμοφόρων και λεμφικών τριχοειδών από δείγμα ανθρώπινου δέρματος.

Χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα κύτταρα μπόρεσαν να αναπτύξουν μόσχευμα δέρματος παρόμοιο με δέρμα που περιέχει πλήρως λειτουργικά, αιμοφόρα και λεμφατικά τριχοειδή.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα λεμφατικά τριχοειδή κύτταρα ενστικτωδώς τοποθετήθηκαν σε λεμφατικά τριχοειδή και είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα λεμφατικά αγγεία.

Όταν τοποθέτησαν το δέρμα που ανέπτυξαν σε προκλινικές δοκιμές, ανακάλυψαν ότι τα αιμοφόρα και λεμφικά τριχοειδή μπορούσαν να συνδεθούν με αυτά των πειραματόζωων.

Ο Ernst Reichmann δήλωσε ότι το καινοτόμο ήταν πως τα λεμφατικά τριχοειδή συνέλεξαν και μετέφεραν υγρό ιστών, οπότε ήταν πλήρως λειτουργικά. Εικάζει ότι μελλοντικά τέτοια δερματικά μοσχεύματα θα εμποδίζουν τη συσσώρευση υγρού ιστών και θα εγγυώνται τη γρήγορη ροή αίματος του μοσχεύματος. Η πρώτη κλινική εφαρμογή σχεδιάζεται για το τρέχον έτος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Science Translational Medicine.'

Πηγές:
'Science Translational Medicine.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι