Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η αύξηση του βάρους μιας μητέρας μετά τον τοκετό-όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη- αυξάνει τον κίνδυνο ενός παιδιού να είναι υπέρβαρο.

Η ερευνήτρια Lenie van Rossem, του University Medical Center Utrecht, στην Ολλανδία, δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε πως γυναίκες που παχαίνουν πολύ στην εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρβαρα παιδιά, αλλά αποτελεί έκπληξη ότι γυναίκες που αυξάνουν σχετικά πολύ το βάρος τους μετά την κύηση είναι πιο πιθανό να έχουν επίσης υπέρβαρα παιδιά.

Σε ομάδα 3.367 παιδιών που γεννήθηκαν το 1996 και έπειτα, στην Ολλανδία, όσα είχαν μητέρες οι οποίες αύξησαν πολύ το βάρος τους στην εγκυμοσύνη ήταν περισσότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, παιδιά των οποίων οι μητέρες αύξησαν το βάρος τους τουλάχιστον κατά ένα κιλό το χρόνο μετά τον τοκετό, έτειναν να έχουν μεγαλύτερο βάρος για το ύψος τους, σε σχέση με άλλα παιδιά.

Στην ηλικία των 14 ετών, παιδιά μητέρων με μεγάλη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη και έπειτα είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics.

Οι μητέρες ανέφεραν την αύξηση βάρους τους καθώς και το βάρος και το ύψος των παιδιών μέσω ερωτηματολογίων, αρχίζοντας από την εγκυμοσύνη και τελειώνοντας όταν το παιδί ήταν 14 ετών.

Οι μητέρες αύξησαν το βάρος τους κατά 13,7 κιλά- κατά μέσον όρο- στην εγκυμοσύνη. Σχεδόν το ένα τρίτο εμφάνισε υπερβολική αύξηση βάρους.

 

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD