Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι τα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, λαχανίδα και μαρούλι και λαχανικά πλούσια σε νιτρικό άλας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας κατά 20 έως 30%.
Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε νιτρικό άλας είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες δυο φορές το χρόνο στις αντίστοιχες ομάδες της έρευνας Nurses' Health Study (63.893 γυναίκες, 1984-2012) και της Health Professionals Follow-up Study (41.094 άντρες, 1986-2012).
Οι κατάλληλοι συμμετέχοντες ήταν 40 ετών και άνω, δεν είχαν γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και ανέφεραν εξετάσεις οφθαλμών. Οι πληροφορίες για τη διατροφή επικαιροποιήθηκαν με ερωτηματολόγια.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης εντοπίστηκαν 1.483 περιστατικά γλαυκώματος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πεμπτημόρια (ένα από 5 ομάδες) διατροφικής πρόσληψης νιτρικού άλατος (πεμπτημόριο 5, περίπου 240 mg/d. Πεμπτημόριο 1, περίπου 80 mg/d).
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεγαλύτερη πρόσληψη νιτρικού άλατος στη διατροφή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνδέθηκαν με 20 έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Opthalmology.
Πηγές:
JAMA Opthalmology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024