Ομάδα ερευνητών ανέπτυξε νέο είδος συστήματος φακών επαφής που χορηγεί σταδιακά φάρμακα στα μάτια, καθώς κάποιος τους φορά.
Ο σχεδιασμός, που περιγράφεται στο περιοδικό Opthalmology, είναι φίνος. Ο φακός έχει λεπτό φιλμ που περιέχει ένα φάρμακο αλλά μόνο στην περιφέρεια, ενώ η μέση του είναι καθαρή. Η μεσαία περιοχή του μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς διαθλαστική δύναμη (για όσους έχουν όραση 20/20) ή να διορθώσει μυωπία ή πρεσβυωπία όπως συνήθως κάνουν οι φακοί.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρήση latanoprost, ενός φαρμάκου για το γλαύκωμα, και εξέτασε την απόδοση των φακών επαφής έναντι των παραδοσιακών σταγόνων καθημερινής χρήσης.
Πρόκειται για πολύ αρχική έρευνα και πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους. Οι ερευνητές δοκιμάζουν παρόμοια συστήματα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.
Το γλαύκωμα είναι σοβαρή οφθαλμική νόσος και κύρια αιτία τύφλωσης.
Δεν υπάρχει θεραπεία αλλά μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη όταν χρησιμοποιούνται σταγόνες που μειώνουν την πίεση στο μάτι.
Το πρόβλημα είναι ότι τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση καύσου και πολλοί άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν όπως συνταγογραφούνται ή δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου.
Η Janet B. Serle, του Mount Sinai Hospital, εξήγησε ότι οι νέοι φακοί επαφής απομακρύνουν το βάρος της διαχείρισης από τους ασθενείς και εγγυώνται σταθερή χορήγηση του φαρμάκου στο μάτι απομακρύνοντας την ανησυχία της συμμόρφωσης του ασθενούς με τη δοσολογία.
Πηγές:
Opthalmology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’
Γερμανία: Άδεια μετ' αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν προβλέπει νομοσχέδιο
Το στίγμα του HIV: Με ποιους τρόπους μπορεί να εκδηλωθεί