Η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 μπορεί προφανώς να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με μια έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στο "New England Journal of Medicine", ένα μητρώο ασθενών από τη Λομβαρδία κατέγραψε αύξηση των ως επί το πλείστον θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Από το 2014, το μητρώο Lombardia CARe συλλέγει όλες τις περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που καταγράφονται στην περιοχή εκτός της κλινικής. Αυτή την άνοιξη, υπήρξε σημαντική αύξηση παράλληλα με την εμφάνιση του covid-19.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Simone Savastano του Policlinico San Matteo στην Pavia, καταγράφηκαν συνολικά 362 αιφνίδιες ανακοπές στις επαρχίες Lodi, Cremona, Pavia και Mantua το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Φεβρουαρίου - 1 Απριλίου. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 113 ασθενείς,  58% περισσότεροι από πέρυσι.

Η επιμόλυνση με SARS- CoV- 2  επιβεβαιώθηκε σε 16 ή ήταν ύποπτη σε 87 ασθενείς. Συνολικά καταγράφηκαν 9.806 κρούσματα COVID-19 στην περιοχή κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία των καρδιακών επιπλοκών στο πλαίσιο της νόσου COVID- 19. Οι ασθενείς με ξαφνική καρδιακή ανακοπή παρουσίασαν  6,5% μεγαλύτερη πιθανότητα  να έχουν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή σημειώθηκε κατά 7,3% πιο συχνά στο σπίτι και δεν υπήρχαν (σε ποσοστό 11,3%) συχνότερα αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί μια ανάνηψη είναι λιγότερο συχνή κατά 15,6% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Μόνο το 11,3% των ασθενών επέζησαν από ξαφνική καρδιακή ανακοπή, συγκριτικά με  22,6% το προηγούμενο έτος.

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]