Τα αίτια του πόνου στον αυχένα δεν είναι μόνο φυσικά, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι η ψυχική δυσφορία- ειδικά η κατάθλιψη και το άγχος- σχετίζεται στενά με επίμονο πόνο στον αυχένα.

Όταν οι άνθρωποι με πόνο στον αυχένα αναζητούν θεραπεία, δήλωσε ο Dr. Martin Scherer, για επιτυχημένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αναγκαίο να λάβει κανείς υπόψη ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και να τους περιλάβει σε θεραπευτικές στρατηγικές.

Ο Scherer, του Πανεπιστημίου του Gottingen, και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν 448 ασθενείς που εμφάνισαν τουλάχιστον μια φορά πόνο στον αυχένα. Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 56%, ανέφεραν πόνο στον αυχένα την ημέρα που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και 26% είχαν συνεχή πόνο στον αυχένα την προηγούμενη χρονιά.

Με βάση τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο, ποσοστό 20% των εθελοντών κατηγοριοποιήθηκαν ότι εμφανίζουν καταθλιπτική διάθεση και 28% εμφάνιζαν άγχος. Σύμφωνα με τον Scherer και τους συνεργάτες του, οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση ή άγχος είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα πόνου στον αυχένα.

Τα αποτελέσματα, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδεικνύουν ότι ο βαθμός πόνου στον αυχένα συνδέεται με το βαθμό ψυχολογικής δυσφορίας, δηλαδή όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του πόνου σε ασθενείς με προβλήματα στον αυχένα τόσο περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ψυχική δυσφορία σαν επιπρόσθετο παράγοντα.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ερευνητή, υπογραμμίζουν ότι η αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα πιθανόν θα είναι αποτελεσματική αν η φροντίδα για τους ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα δεν στοχεύει μόνο στο σύμπτωμα, αλλά εστιάζει σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που έχουν αποδειχτεί σημαντικοί για την ανάπτυξη και την πρόγνωση του πόνου στον αυχένα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMC Musculoskeletal Disorders’.

Πηγές:
‘BMC Musculoskeletal Disorders’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD