Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην τεχνολογία των συσκευών αυτοελέγχου σακχάρου φέρνουν ανακατατάξεις στην σχετική αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Εξελίξεις, που στην ελληνική αγορά θα επισφραγιστούν και από μία αποχώρηση εταιρείας από το συγκεκριμένο πεδίο δράσης, όπως και ενημερώθηκαν σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι υπάλληλοί της λίγο πριν το καλοκαίρι. Ήδη αρκετοί από αυτούς έχουν αποχωρήσει  και σήμερα απασχολούνται σε ανταγωνιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί, ότι το εμπορικό σήμα της συγκεκριμένης εταιρείας θα παραμείνει στην ελληνική αγορά, καθώς ο διαβήτης ήταν το ένα εκ των Business units που διαχειρίζεται. Πηγές αναφέρουν ότι η "έξοδος" αυτή ήταν θέμα χρόνου, καθώς από πέρσι η πολυεθνική είχε δηλώσει τις προθέσεις πώλησής της και αποχώρησης από την αγορά του διαβήτη, λόγω και της μείωσης των πωλήσεών της. Τελικά πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε και το deal της πώλησής της σε νέο ιδιοκτήτη. Μιας αγοράς, που όμως κατά τα άλλα είναι άκρως ανταγωνιστική, καθώς σε αυτήν δραστηριοποιούνται μεγαθήρια του φαρμάκου, ενώ το μέγεθός της παγκοσμίως αποτιμάται στα 50 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ελληνική αγορά, παράγοντες που διακινούν συσκευές μέτρησης σακχάρου, μας ανέφεραν ότι εκτός από τις ραγδαίες καινοτομίες που σημειώνονται σε αυτά τα προϊόντα, ένας ακόμη λόγος που θα επιταχύνει την αναμόρφωσή της είναι το περιβόητο clawback που ξεπερνάει το 36% του τζίρου των προμηθευτών, όταν στην Ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει clawback μόνο στα φάρμακα, αλλά και εκεί έχει μονοψήφιο ποσοστό.

Όσον αφορά την φημολογούμενη αποχώρηση, ουσιαστικά θα μείνουν περί τα 6,5-7,0 εκατ. ευρώ "ελεύθερα" -ήταν ο τζίρος της από την δράση της στο διαβήτη- σε αυτούς που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά. Σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται κατά βάση πέντε εταιρείες, με τον πρωταγωνιστή να ελέγχει περίπου το 40% της αγοράς. Οι άλλοι 3 παίκτες ελέγχουν από 13% περίπου έκαστος, ενώ ο πέμπτος περίπου το 6,5-7,0% της αγοράς.

Ο συνολικός τζίρος της σε τιμές χονδρικής φθάνει περίπου τα 50 ευρώ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ – Αρ. Πρωτ.: 1492/23.2.2017) πάνω από 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η επόμενη μέρα ανήκει στα καινοτόμα προϊόντα

Οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, δείχνουν πλέον να αντικαθίστανται σταδιακά αλλά σταθερά από τις συσκευές συνεχούς καταγραφής σακχάρου αίματος, οι οποίες διευκολύνουν- και το βασικότερο- καθιστούν πιο ποιοτική την καθημερινότητα των ασθενών. Πηγές τονίζουν, ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα δούμε συσκευές, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο εξελιγμένες στην καταγραφή των δεδομένων των μετρήσεων, θα δίνουν τη δυνατότητα της αποστολής των ενδείξεων στα κινητά κ.λπ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024