Η κλινική εικόνα που παρουσιάζει το γηρασμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελαστικότητας, κίτρινη (ωχρή) όψη του δέρματος λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος, μελαγχρωματικές κηλίδες, βαθιές ρυτίδες και απουσία υδατικότητας εξαιτίας της εξασθενημένης λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Έχει την τάση να εμφανίζει τραχύτητα, ξηρότητα και χαλάρωση ενώ ο τραυματισμός του δέρματος είναι ευκολότερος μιας και η μηχανική του αντοχή   είναι μειωμένη.

Οι αιτίες γήρανσης του δέρματος χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τις ενδογενείς και τις εξωγενείς.

 Ενδογενείς αιτίες

Η ενδογενής γήρανση του δέρματος οφείλεται σε παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η εμμηνόπαυση, το άγχος και η απώλεια βάρους. Η κληρονομικότητα ή αλλιώς το DNA μας, είναι πληροφορίες γενετικά καθορισμένες οι οποίες δεν δύνανται να αλλάξουν την προκαθορισμένη πορεία γήρανσης του δέρματός μας. Έτσι, εκεί γύρω στα 30 αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες οι οποίες χρόνο με το χρόνο γίνονται πιο έντονες φτάνοντας στην εμμηνόπαυση όπου η έλλειψη οιστρογόνων και προγεστερόνης κάνουν το δέρμα μας λεπτότερο, πιο ατροφικό. Επιβραδύνεται η ανανέωση των κυττάρων, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ξηρότητα και βαθιές ρυτίδες. Το άγχος και οι διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις αποτελούν ακόμα μία αιτία γήρανσης του δέρματος. Δημιουργούν τις λεγόμενες  ελεύθερες ρίζες   που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα καθώς οξειδώνουν την μεμβράνη τους, και επιτίθενται στους ινοβλάστες με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Ακόμη, η απώλεια σωματικού βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση του δέρματος και την ατροφικότητά του, ενώ χάνεται η μυϊκή του δύναμη κάτι που οδηγεί σε εμφάνιση ρυτίδων.

Εξωγενείς αιτίες

Η εξωγενής γήρανση του δέρματος οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, το κάπνισμα, η διατροφή, οι συνθήκες διαβίωσης, το αλκοόλ και τα φάρμακα. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει για τον άνθρωπο τόσο ωφέλιμες όσο και βλαπτικές επιδράσεις. Θεωρείται ότι αποτελεί την σημαντικότερη αιτία γήρανσης του δέρματος, αποτελείται από την UVC η οποία απορροφάται από το όζον της ατμόσφαιρας και έτσι δεν γίνεται αισθητή από τον άνθρωπο, τη UVB η οποία είναι υπεύθυνη για το βαθύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας μαύρισμα, για τα εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος και τέλος τη UVA που διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος από την UVB και είναι η βασική υπεύθυνη για την γήρανση του δέρματος, καθώς προκαλεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν το κολλαγόνο, την ελαστίνη και το DNA των κυττάρων.

Σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες, ένα διαιτολόγιο φτωχό σε βιταμίνες, φρούτα και λαχανικά θα συμβάλει αρνητικά στην εμφάνιση του δέρματός μας, κάνοντας το θαμπό, χωρίς υγρασία, με όψη γερασμένη. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση προπαρασκευασμένου φαγητού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε ζωικά λίπη. Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι μοιραία πιο εκτεθειμένοι στη μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης εξαιτίας των ρύπων και του καυσαερίου, κάτι  που αυξάνει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στον οργανισμό με συνέπεια την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Αντίθετα, το δέρμα ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο συνήθως έχει ροδαλή όψη, καθώς αυτοί βρίσκονται σε πιο καθαρό περιβάλλον. Παρόλα αυτά όμως, είναι πιο εκτεθειμένοι στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αφού εργάζονται συχνά στους αγρούς σε αντίθεση με τους κατοίκους της πόλης των οποίων η εργασία βρίσκεται σε κλειστούς χώρους, ως επί το πλείστον.

Ακόμη, δύο επιταχυντικοί παράγοντες της γήρανσης του δέρματος είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες διαπερνούν τη δομή του δέρματος και διαταράσσουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ παράλληλα ευθύνεται για τις ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα μάτια (πόδι της χήνας).Τέλος, η χρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα η οποία συνεπάγεται την εμφάνιση ρυτίδων λόγω της έλλειψης υγρών στοιχείων στην επιφάνεια του δέρματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές