Από τα μικρά μυϊκά προβλήματα, μέχρι τα κατάγματα των οστών, αν είστε τραυματίες μπορεί η διαδικασία επούλωσης να πάρει πολύ χρόνο. Τι μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας και να πατήσετε ξανά στα πόδια σας;
Η εξειδικευμένη οστεοπαθητικός Άννα Ρόμπερτς εξηγεί πώς λειτουργεί η αποκατάσταση τραυματισμών, οι παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο επούλωσης και πώς να επιταχύνετε ολόκληρη τη διαδικασία για να έχετε άριστη κατάσταση:
Πόσο καιρό παίρνει η ανάρρωση;
Εξαρτάται από τον τύπο τραυματισμού που υποφέρετε, αλλά γενικά: η θεραπεία απαιτεί χρόνο. Μπορούμε να κάνουμε μια τυχαία εκτίμηση για το πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί ένας τραυματισμός για να θεραπευτεί με βάση τον ιστό που εμπλέκεται. Για παράδειγμα:
Κάταγμα οστού και ελάσσονες μυϊκές βλάβες: αυτές συνήθως επουλώνονται πολύ πιο γρήγορα, από εβδομάδες έως μήνες.
Τένοντας ή σύνδεσμος: αυτά διαρκούν περισσότερο, από μήνες έως ένα χρόνο.
Η ανάρρωση από τα κατάγματα των οστών και τα δευτερεύοντα μυϊκά τραύματα είναι ταχύτερη λόγω της πλούσιας παροχής αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία επούλωσης των ιστών μπορεί να ξεκινήσει καλά. Ακούσατε ποτέ κάποιον να λέει ότι είναι καλύτερα να σπάσεις ένα κόκκαλο παρά έναν σύνδεσμο; Δεν είναι ψέμα.
Η ικανότητα κάποιου να θεραπεύεται επηρεάζεται από μια σειρά από άλλους παράγοντες - καθένας από τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον το σώμα σας να αποκατασταθεί πιο γρήγορα:
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα και η αποκατάσταση τραυματισμών
Όσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τόσο καλύτερη είναι η ικανότητά του να ενεργεί αποτελεσματικά. Η διαδικασία επούλωσης των ιστών είναι πολύπλοκη, με διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού να εμπλέκονται σε διαφορετικά στάδια επούλωσης και επισκευής ιστών.
Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιμετωπίζει ένα κρυολόγημα ή ένα υποκείμενο σφάλμα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στην αποκατάσταση των τραυματισμών. Το να προσφέρετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την πρόσθετη ώθηση σίγουρα θα επιταχύνει τον χρόνο σας επούλωσης.
Δοκιμάστε αυτό: Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πολύχρωμα μούρα είναι μεγάλα ανοσοποιητικά ενισχυτικά.
Αυτοεξυπηρέτηση και χρόνος αποκατάστασης τραυματισμών
Αν συγκρίνω έναν ασθενή που έχει καλή γενική υγεία, γυμνάζεται, κάνει σωστή διατροφή και κοιμάται αρκετά σε σχέση με ένα άτομο που παίρνει πολλά φάρμακα, είναι λιγότερο δραστήριο, κάνει κακή διατροφή και κοιμάται ελάχιστα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρώτος θα γίνει καλά ταχύτερα από τον δεύτερο.
Επιπλέον, έχουν διαπιστωθεί συσχετίσεις μεταξύ της μειωμένης θεραπευτικής δυνατότητας και του αλκοολισμού, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Ορισμένες καταστάσεις υγείας, για παράδειγμα ιστορικό καρκίνου ή αυτοάνοσης νόσου, μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε ελαφρώς μεγαλύτερους χρόνους επούλωσης.
Παρά το ότι η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία, καθώς γερνάμε, τα συστήματα στο σώμα μας «δυσλειτουργούν». Μην αφήνετε αυτούς τους λόγους να σας εμποδίζουν από τη βελτίωση της γενικής σας υγείας.
Η σημασία του ύπνου στην αποκατάστασης των τραυματισμών
Η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη επούλωση. Οι ιστοί χρειάζονται την ευκαιρία να αναρρώσουν. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τις απαραίτητες ορμόνες για διαδικασίες επιδιόρθωσης και παράγουμε επίσης περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Έχει αποδειχθεί ότι το να κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες αυξάνει τον κίνδυνο κρυώματος κατά το ένα τρίτο και οδηγεί σε λιγότερα αιμοφόρα αγγεία, απαραίτητα για αποκατάσταση.
Μια άλλη μελέτη, έδειξε ότι τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου μπορεί να αποτρέψουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Με αυτό το σκεπτικό, η αύξηση των ωρών ύπνου σας μπορεί να είναι η απάντησή σας σε μια ταχύτερη ανάκαμψη.
Άσκηση και αποκατάσταση τραυματισμών
Συχνά υποτίθεται ότι πρέπει να μείνετε σε ακινησία αν τραυματιστείτε, αλλά η άσκηση είναι ένα ζωτικό μέρος της αποκατάστασής σας. Η διατήρηση της δραστηριότητας έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καλύτερη ανταπόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη ευαισθησία στον πόνο.
Μην φοβάστε να γυμναστείτε. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση, από κολύμπι μέχρι τρέξιμο. Εναλλακτικά, η ήπια γιόγκα ή οι διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν.
Το επίπεδο άσκησης θα είναι σχετικό με τον τραυματισμό, οπότε καλό είναι να λάβετε κάποια βοήθεια από ειδικό για την αποκατάσταση εάν χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση
Άγχος και ανάκτηση τραυματισμών
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να καθυστερήσουν τον χρόνο επούλωσης επειδή τα χημικά που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής απόκρισης εμποδίζουν την ανοσοποιητική δράση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα του πόνου σας, αυξάνοντας την ευαισθησία σας ως άτομο.
Είμαστε έτοιμοι να ανεχτούμε ορισμένα επίπεδα άγχους, αλλά η υπερβολική πίεση μπορεί να έχει αρνητικά οφέλη για την υγεία.
Διατροφή και βελτιωμένη αποκατάσταση τραυματισμών
Τα σωστά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για να βοηθήσετε την επούλωση και την επιδιόρθωση των ιστών, οπότε έχετε κατά νου τις ακόλουθες τροφές για να ενισχύσετε το χρόνο αποκατάστασης:
• Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τους τραυματισμούς και τη διαδικασία επιδιόρθωσης, με την ζωική πρωτεΐνη να είναι η καλύτερη επιλογή. Άλλες καλές εναλλακτικές πηγές είναι τα ψάρια, τα αυγά, το πλήρες γάλα και το ελληνικό γιαούρτι.
• Ωμέγα 3
Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν επίσης εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ως πηγή ωμέγα-3.
• Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών και είναι ό,τι πρέπει για το ανοσοποιητικό. Βρίσκεται επίσης στα περισσότερα κύτταρα σε όλο το σώμα. Τα κρέατα είναι οι πλουσιότερες πηγές ψευδαργύρου και ακολουθούν τα καρύδια, οι σπόροι και το κοτόπουλο.
• Βιταμίνη Α
Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών ρίζας (σκόρδα, κρεμμύδια) παρέχει υψηλή πηγή βιταμίνης Α, μια εξαιρετική βιταμίνη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Βιταμίνη C
Μια άλλη βιταμίνη απαραίτητη για την ανάρρωση είναι η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών και στην απορρόφηση του ασβεστίου για την υγεία των χόνδρων και των οστών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Έγκριση κυκλοφορίας για 8 νέα φάρμακα - Ποιες παθήσεις αφορούν
Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ογκολογία
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα