H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, μετά από επίδραση ποικίλων ερεθισμάτων, τα οποία προκαλούν έκκριση ειδικών ορμονών, όπως αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, που επενεργούν στους ιδρωτοποιούς αδένες.
Σημαντικός είναι ο ρόλος των συμπαθητικών νευρικών ινών που απολήγουν στους αδένες και έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα, που εντοπίζονται κυρίως στον υποθάλαμο.
Το κύριο φυσιολογικό ερέθισμα, που προκαλεί την έκκριση ιδρώτα, είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Η εφίδρωση συνοδεύει επίσης την πτώση του πυρετού σε φλεγμονές, στο πλαίσιο των φυσιολογικών οργανικών αντιδράσεων του σώματος κατά την αντιμετώπισή τους.
Η εφίδρωση εμφανίζεται συχνά στη γυναίκα, όταν ευρίσκεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Ο βαθμός της εφίδρωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο και σχετίζεται και με ιδιοσυγκρασιακές παραμέτρους.
Η υπερβολική εφίδρωση, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά νοσήματα.
Συγκεκριμένα, συνοδεύει πολλές φορές σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως χρόνιες φλεγμονές, καρκινώματα, ρευματικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα, νεφρικά νοσήματα, παθήσεις του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου.
Συστηματικά νοσήματα, ιδιαιτέρως συχνά όπως η υπέρταση και διαταραχές του σακχάρου συνοδεύονται αρκετές φορές από διαταραχές εφίδρωσης.
Ο αιφνίδιος πόνος και η δύσπνοια, οφειλόμενα σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ζωτικών οργάνων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικές εμβολές, ενδέχεται να συνοδεύονται από κρίσεις εφίδρωσης, με εμφάνιση χαρακτηριστικά ψυχρού ιδρώτα.
Η εφίδρωση μπορεί να είναι παρενέργεια της χρήσης ορισμένων φαρμάκων όπως σαλικυλικών ή επίδρασης τοξικών ουσιών, όπως του οινοπνεύματος.
Τοπικές φλεγμονές ή τραυματικές κακώσεις μπορεί να προκαλέσουν τοπικά αύξηση του παραγόμενου ιδρώτα. Xαρακτηριστική περίπτωση είναι η υπεριδρωσία στην περιοχή της παρωτίδας, σε τοπικές φλεγμονές ή τραύματα.
Η διάγνωση της ιδιοσυγκρασιακής υπεριδρωσίας, τίθεται όταν έχουν αποκλειστεί τυχόν παθολογικά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από υπερβολική και ενοχλητική εφίδρωση. Η ιδιοσυγκρασιακή υπεριδρωσία παρουσιάζεται σε φυσιολογικά κατά τα λοιπά, αλλά υπερευαίσθητα άτομα, συνήθως είναι τοπική, σε μασχάλες, πόδια ή χέρια, ενώ όταν πρόκειται για τις μασχάλες ή τα πόδια συχνά συνυπάρχει και κακοσμία.
Πολλές φορές επιδεινώνεται από συγκινησιακούς παράγοντες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιμολυνθεί από μικρόβια, που πολλαπλασιάζονται τοπικά και συχνά γίνεται πρόξενος άγχους, που επιτείνει τον ιδρώτα, δημιουργώντας φαύλο κύκλο.
Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε για τον ιδρώτα:
Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση σήμερα και στην περίπτωση της ιδιοσυγκρασιακής υπεριδρωσίας.
Μην χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά spray, αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικά καθαριστικά σώματος και μην κάνετε κατάχρηση καθαριστικών.
Όταν η εφίδρωση αλλάζει χαρακτηριστικά σε ένα δεδομένο άνθρωπο, για παράδειγμα γίνεται δύσοσμη ενώ δεν ήταν, αλλάζει σε ποσότητα ή σε ποιότητα, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, εξάψεις, πολυουρία, παρατεινόμενο πυρετό, χρήζει άμεσης ιατρικής διερευνήσεως.
Επείγουσα ιατρική διερεύνηση, χρειάζεται η εφίδρωση, όταν εμφανίζεται κατά κύματα ή ώσεις, είναι ψυχρή ή συνοδεύεται από πόνο.
Η εμφάνιση ιδρώτα σε άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα υπό αγωγή, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κακής ρύθμισης των νοσημάτων αυτών. Έτσι η εμφάνιση επεισοδίων ιδρώτα σε διαβητικούς, μπορεί να οφείλεται σε συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας, που επιβάλλει άμεση τροποποίηση του σχήματος των λαμβανόμενων δισκίων ή του σχήματος της χορηγούμενης ινσουλίνης.
Η ανιδρωσία, το αντίθετο της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα, είναι η ελάττωση του ποσού του εκκρινόμενου ιδρώτα ή η απότομη μείωση των φυσιολογικών αντανακλαστικών έκκρισης του ιδρώτα κάτω από την επίδραση παραγόντων όπως οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Το σύμπτωμα αυτό είναι σπάνιο, χρήζει όμως ιατρικής διερευνήσεως, διότι μπορεί να υποκρύπτει παθολογικό ιατρικό νόσημα και δυστυχώς αντιμετωπίζεται συχνά με μεγάλη επιπολαιότητα από τους πάσχοντες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι