Η κατάθλιψη είναι συχνή ψυχική διαταραχή. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι πάσχει από αυτήν το 5 % των ενηλίκων. Θεωρείται σοβαρή ιατρική πάθηση που μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση.Περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες.
Πρόκειται για μια διαταραχή της διάθεσης η οποία προκαλεί επίμονο αίσθημα λύπης και απώλεια ενδιαφέροντος. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται κάποιος και μπορεί να οδηγήσει σε ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων. Μπορεί κάποιος να έχει δυσκολία με τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ορισμένες φορές είναι πιθανό να αισθάνεται πως η ζωή δεν αξίζει.
Δεν είναι αδυναμία, ούτε κάποιος μπορεί απλά να ξεφύγει από αυτή. Όμως, δεν θα πρέπει κάποιος να αποθαρρύνεται, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται καλύτερα με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό τους.
Η κατάθλιψη προκαλείται από πολύπλοκη αλληλεπίδραση κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων. Οι άνθρωποι που περνούν από δυσάρεστα γεγονότα (ανεργία, πένθος, τραυματικές καταστάσεις) είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν. Η κατάθλιψη μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε περισσότερο στρες και δυσλειτουργικότητα και να επιδεινώσει τη ζωή ενός ανθρώπου και την ίδια την κατάθλιψη.
Αν και η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί μια φορά, συνήθως υπάρχουν πολλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής του πάσχοντος. Κατά τη διάρκεια αυτών, τα συμπτώματα εμφανίζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν καθημερινά και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αισθήματα λύπης, κενού, έλλειψης ελπίδας ή κλάμα
- Εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα ή σύγχυση, ακόμα και για μικρά ζητήματα
- Απώλεια ενδιαφέροντοις ή ικανοποίησης για τις περισσότερες ή όλες τις δραστηριότητες όπως σεξ, αθλήματα ή χόμπι
- Διαταραχές ύπνου όπως αϋπνία ή υπνηλία
- Κόπωση και έλλειψη ενέργειας-ακόμα και οι μικρές δουλειές θέλουν επιπλέον προσπάθεια
- Άγχος, ταραχή ή ανησυχία
- Επιβράδυνση σκέψης, ομιλίας ή κινήσεων
- Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής ή εμμονή με παλιές αποτυχίες και αυτομομφή
- Προβλήματα στη σκέψη, στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων και στο να θυμάται κάποιος γεγονότα
- Συχνές ή επαναλαμβανόμενες αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοκτονία
- Ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πόνο στην πλάτη ή πονοκέφαλο.
Σε πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη, συνήθως τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλούν εμφανή προβλήματα στις καθημερινές δραστρηριότητες, όπως στο σχολείο, στην κοινωνική ζωή ή στις σχέσεις με τους άλλους. Ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται γενικά δυστυχισμένοι χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.
Αν κάποιος αισθάνεται κατάθλιψη, θα πρέπει να δει ειδικό ψυχικής υγείας χωρίς καθυστέρηση.
''Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη''
Η εταιρεία Janssen, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, ξεκίνησε νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την κατάθλιψη. Στόχος της Janssen, είναι η μείωση των επιπτώσεων που προκαλούν οι διαταραχές ψυχικής υγείας στους ασθενείς και τους οικείους τους.
Η εκστρατεία έχει σκοπό οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και να συζητήσουν ανοιχτά για την ασθένεια. Η καμπάνια με τίτλο «Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη» εξελίσσεται μέσα από την ομώνυμη επίσημη ιστοσελίδα.
Αφορά συμπολίτες μας από κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα, άνδρες και γυναίκες που δίνουν τη μάχη να ξεπεράσουν την κατάθλιψη. Η εικαστική ταυτότητα της εκστρατείας βασίζεται σε τέσσερα κεντρικά πρόσωπα, που ξεπερνούν τους φόβους, τις προκαταλήψεις και τις ανασφάλειες που αντιμετωπίζουν λόγω της ασθένειας. Σπάνε τη σιωπή τους, μιλάνε ανοιχτά για τη ζωή τους με την κατάθλιψη, εμπιστεύονται τους ειδικούς και τους ανθρώπους γύρω τους και ξεκινούν τη διαδικασία της ανάρρωσης αντικρίζοντας και πάλι το φως.
Η ελληνική ιστοσελίδα Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη, έρχεται να ενισχύσει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης, δίνοντας σε όλους πρόσβαση σε εμπεριστατωμένο ενημερωτικό υλικό, συμβουλές και καθοδήγηση σε ασθενείς και φροντιστές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ι. Κιουμής: Γιατί ο hMPV δεν μπορεί να απειλήσει με πανδημία
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών