Όσο πιο ψηλά ζει κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να χάσει την ζωή του σε σύγκριση με αυτόν που ζει σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό καταδεικνύουν μελέτες προερχόμενες από την Αυστρία.

Συγκεκριμένα, αθλητικοί επιστήμονες από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, τονίζουν ότι σε υψόμετρο μεταξύ 1000 - 2500 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το γενικό ποσοστό θνησιμότητας στην Αυστρία μειώνεται κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τις περιοχές κάτω των 250 μέτρων.

Οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι στις πόλεις επιβαρύνονται ιδιαίτερα, όπως αναφέρεται, και κινδυνεύουν από τους ολοένα και συχνότερους καύσωνες.

Θα μπορούσαν βέβαια να προστατευθούν με τη μετακίνησή τους σε μεσαία υψόμετρα, εξήγησε ο Μartin Burtscher, αθλητικός επιστήμονας από το Ίνσμπρουκ, σε σχόλιό του στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet".

Ο ίδιος αναφέρεται και παραπέμπει σε παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό θνησιμότητας στις Άλπεις είναι χαμηλότερο σε υψόμετρο μεταξύ 1000 - 2500 μέτρων, γεγονός που πιθανώς οφείλεται και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στο σχόλιό του, ο ειδικός σε θέματα ιατρικής που αφορά το υψόμετρο, την φυσιολογία της απόδοσης και τον μεταβολισμό, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο "The Lancet" σχετικά με την επίδραση των πράσινων υποδομών στις πόλεις.

Ισπανοί ερευνητές έδειξαν ότι οι θερμικές νησίδες στις πόλεις οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Ωστόσο, η επίπτωση αυτή θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με την αύξηση του πρασίνου με δέντρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση της δενδροκαλυμμένης έκτασης μιας πόλης στο 30% θα μείωνε τη θερμοκρασία στον οικισμό κατά μέσο όρο 0,4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που με την σειρά του θα μείωνε τους πρόωρους θανάτους κατά 1,8%.

"Αυτό το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτα συναφές με τη μείωση της θνησιμότητας από τη διαβίωση σε εύκρατα υψόμετρα, όπως αναφέρεται από τις Άλπεις, όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει κατά περίπου 6,5 βαθμούς Κελσίου για κάθε 1000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς", γράφει ο Burtscher.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η μείωση της θνησιμότητας με την αύξηση του υψομέτρου που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες, αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό με αυτή που θα αναμενόταν από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού στις πόλεις".

Συγκεκριμένα, ο Burtscher αναφέρεται σε μια κάπως παλαιότερη μελέτη Ελβετών συναδέλφων του, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται μείωση της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στην Ελβετία κατά 22% ανά 1000 μέτρα υψομέτρου (μέχρι υψόμετρο περίπου 2000 μέτρων).

Ο ίδιος ο αθλητικός επιστήμονας, μαζί με συναδέλφους του, έδειξε πριν από δύο χρόνια ότι στην Αυστρία, σε υψόμετρα μεταξύ 1000 - 2500 μέτρων, η γενική θνησιμότητα ήταν περίπου 20% χαμηλότερη σε σύγκριση με περιοχές κάτω από 250 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Εκτός από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, αυτό οφείλεται πιθανώς και σε ευνοϊκούς παράγοντες, όπως η χαμηλότερη έκθεση σε αλλεργιογόνα και σκόνη.

Το πρασίνισμα των πόλεων είναι μια καλή μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα στην υγεία, τόνισε ο Burtscher σε επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ.

"Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η στροφή σε μεσαία υψόμετρα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, ιδίως στην Αυστρία, για την προστασία των ευάλωτων ατόμων κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο εθελοντισμός ωφελεί την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων [μελέτη]
Κόπωση και εγκυμοσύνη: Μια ιδιαίτερη σχέση
Η J&J εξαγοράζει την Intra-Cellular