Η διαχείριση του πόνου είναι κάτι που όλοι θα χρειαστούμε να κάνουμε κάποια στιγμή. Για κάποιους ανθρώπους, ο πόνος γίνεται χρόνιο πρόβλημα, και εκεί τα μέτρα αντιμετώπισης πρέπει να γίνουν πιο σκληρά. Αλλά σε περιπτώσεις οξέος πόνου (ένας πολύ πιασμένος αυχένας, ας πούμε), μπορούμε να δοκιμάσουμε να τον απαλύνουμε με φυσικούς τρόπους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο αποτελεσματικούς από αυτούς.

Εναλλαγή θερμότητας και πάγου

Η εναλλαγή μιας κρύας και μιας ζεστής κομπρέσας στο σημείο που πονάει είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, έστω και για λίγη ώρα. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση των δύσκαμπτων μυών, και ο πάγος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Συνεπώς, οι φρέσκοι τραυματισμοί, όπως μώλωπες και διαστρέμματα, συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα στον πάγο. Και η δυσκαμψία των μυών ή των αρθρώσεων, όπως στην αρθρίτιδα, μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τη θερμότητα.

Άσκηση

Αν ζείτε με πόνο, η άσκηση μπορεί να ακούγεται σαν την χειρότερη ιδέα, αλλά συμβαίνει το αντίστροφο: Όσο πιο δυνατό γίνεται το σώμα σας, τόσο αυξάνεται η αντίσταση στον πόνο. Επίσης, σε περιπτώσεις που ο πόνος προκύπτει από ακινησία και πιάσιμο, η τακτική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του προβλήματος γενικά.

Διατάσεις

Όταν οι μύες είναι πιασμένοι, πονάνε. Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτού του πόνου όπως και η γυμναστική, και μπορούν να ενισχύσουν τις αρθρώσεις μας και να τις κάνουν γενικότερα πιο ελαστικές.

Ασκήσεις αναπνοής

Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας, αλλά είναι επίσης και παράγοντας για ψυχολογικό στρες. Όλα αυτά μπορούν να βρουν ανακούφιση στις ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες μπορούν να χαλαρώσουν το σώμα και να κατευθύνουν την σκέψη μακριά από κάτι ενοχλητικό – όπως η αίσθηση του πόνου, που όσο την σκεφτόμαστε, τόσο χειρότερη γίνεται.

Βότανα

Αντί να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών ή άλλων θρεπτικών συστατικών, ειδικά χωρίς να το έχετε συζητήσει με τον γιατρό σας πρώτα, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τσάι με βότανα. Πολλά από αυτά έχουν ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας ακόμα και για βότανα σε τσάι, καθώς ορισμένες ουσίες θα μπορούσαν να αντιδρούν με φάρμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη εκτινάσσονται - Aναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω
Οστεοπόρωση: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η αξία της ολιστικής αντιμετώπισης