Όταν σκέφτεστε τον διαλογισμό, πιθανότατα φαντάζεστε ένα άτομο να κάθεται ακίνητο, με κλειστά μάτια και να προσπαθεί να καθαρίσει το κεφάλι του από κάθε σκέψη. Αλλά ο διαλογισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές και είναι δυνατό να διαλογιστείτε ενώ βρίσκεστε σε κίνηση. Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός μπορεί να εξασκηθεί οπουδήποτε, και το να επιλέξετε μια βόλτα έξω για να τον κάνετε είναι πολύ καλή ιδέα.

Είναι συχνό φαινόμενο η προσοχή μας να αποσπάται όταν περπατάμε – μπορεί να κοιτάξουμε το κινητό μας για μια ειδοποίηση, να τσεκάρουμε το πρόγραμμα της ημέρας ή να βάλουμε μουσική για να μην σκεφτόμαστε. Ναι, σε ό,τι πούμε παρακάτω μπορείτε να υποθέσετε αυτόματα ότι εννοούμε να το κάνετε χωρίς ακουστικά. Επειδή στην ουσία το να κάνουμε διαλογισμό όσο περπατάμε χρειάζεται όλες μας τις αισθήσεις, και η ακοή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να καθαρίσουμε το μυαλό μας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον διαλογισμό ενώ περπατάμε, συμπεριλαμβανομένου του πώς να ξεκινήσετε, των οφελών, του πώς να τον κάνετε και των συμβουλών για να ξεπεράσετε τυχόν προκλήσεις.

Μην το σκέφτεστε και τόσο

Το ξέρουμε, είναι περίεργη συμβουλή, αλλά ο σκοπός του διαλογισμού είναι κυριολεκτικά να μην σκεφτόμαστε. Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πώς δεν θα σκεφτόμαστε... αυτό λέγεται φαύλος κύκλος και δεν θα κλείσει ποτέ, οπότε το καλύτερο πρώτο βήμα είναι να αρχίσουμε να περπατάμε και να αφήσουμε το περιβάλλον μας να καθορίσει τις σκέψεις μας. Προσπαθήστε να νιώσετε τον αέρα και πώς γεμίζει τα πνευμόνια σας, να ακούσετε τους ήχους που υπάρχουν τριγύρω και να δοκιμάσετε να τους αναγνωρίσετε.

Ξεκινήστε με μικρά, εύκολα βήματα. Αυτό μπορεί να μοιάζει με μια βόλτα 5-10 λεπτών. Αν εργάζεστε, μπορείτε να κάνετε έναν διαλογισμό περπατώντας στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, ή μετά το φαγητό. Μετά από αυτό, μπορείτε να αυξήσετε σιγά-σιγά τη διάρκεια.

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή, σαν να μην κάνετε τίποτα διαφορετικό από το κανονικό περπάτημα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται λίγη προσπάθεια μέχρι να αρχίσει να γίνεται συνήθεια – και μπορεί να μην είναι κάτι που λειτουργεί για εσάς γενικά. Καθώς περπατάτε, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το μυαλό σας μετακινείται από θέμα σε θέμα. Αυτό είναι εντάξει, αλλά είναι σημαντικό να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε αυτά που αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή.

Οφέλη

Υπάρχει μια πληθώρα ερευνών σχετικά με τα οφέλη του διαλογισμού γενικά, και του συνδυασμού του με το περπάτημα ειδικότερα. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρακτική διαλογισμού μαζί με περπάτημα βελτιώνει τη συνολική διάθεση, τη συναισθηματική ισορροπία, την εστίαση και τη μνήμη. Επιπλέον, τα οφέλη της αερόβιας άσκησης είναι γνωστά. Το να περπατάτε περισσότερο μέσα στην ημέρα σας είναι ένας καλός τρόπος να παραμένετε δραστήριοι και να αποφύγετε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Τεχνικές και συμβουλές για το βάδισμα

Θυμηθείτε, ο διαλογισμός δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος και δεν απαιτεί πολύ προγραμματισμό. Έχει να κάνει με το να βγαίνουμε έξω και να περπατάμε όπως κάθε μέρα, αλλά να τοn κάνουμε με λίγη περισσότερη προσοχή και πρόθεση. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να τοn κάνετε πιο αποτελεσματικά:

*Κάντε τοn αργά και περπατήστε σε μια ήσυχη και ήρεμη περιοχή.

*Εστιάστε στις αισθήσεις σας, μια αίσθηση τη φορά.

*Σημειώστε τυχόν σκέψεις που έχετε για το περιβάλλον σας ή τι κάνετε.

*Σημειώστε τυχόν σκέψεις που έχετε για τα επερχόμενα γεγονότα στο υπόλοιπο της ημέρας σας, πόσο απασχολημένος είστε κ.λπ.

*Αφού σημειώσετε τυχόν δύσκολες σκέψεις, προσπαθήστε να τις αφήσετε να φύγουν εστιάζοντας αντ' αυτού στο πώς αισθάνονται τα πόδια σας καθώς αγγίζουν το έδαφος, τη δροσιά του αέρα στο δέρμα σας και οποιαδήποτε άλλη από τις αισθήσεις σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θηλασμός επηρεάζει το βάρος των νέων μητέρων
Πανυγειονομική κινητοποίηση την Παρασκευή με τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Η ετήσια μαστογραφία συμβάλλει στη μεγαλύτερη επιβίωση ασθενών με καρκίνο μαστού.