Ο χρόνος στη φύση, ακόμα και για 10 λεπτά μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ενήλικες με ψυχική νόσο, αναφέρει έρευνα στο Ecopsychology.

Η νέα μετα-ανάλυση εξέτασε έρευνες 30 ετών για την κοινωνική, ψυχική και σωματική επίδραση της έκθεσης στη φύση- συμπεριλαμβανομένης της φύσης στις πόλεις.

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι το να περνά κάποιος χρόνο στη φύση μειώνει το στρες και βελτιώνει τη σκέψη και τη διάθεση.

Η Joanna Bettmann, του University of Utah College of Social Work, δήλωσε ότι από 14.168 έρευνες που πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια, τελικά εστίασε σε 45 έρευνες με 1.492 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με ψυχική νόσο.

Ορισμένες από τις εμπειρίες περιλάμβαναν δομημένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, ενώ άλλες αφορούσαν τη φύση μόνο.

Ο χρόνος που οι συμμετέχοντες περνούσαν στη φύση διέφερε από έρευνα σε έρευνα. Ορισμένοι περνούσαν 10 λεπτά σε πάρκο στην πόλη, ενώ άλλοι, πολλές ημέρες στην εξοχή.

Ορισμένες έρευνες χρησιμοποίησαν διαλειμματική έκθεση στη φύση- βραχύτερες περιόδους αρκετές φορές την εβδομάδα ή τον μήνα, ενώ άλλες μακρύτερες ή συνεχείς. Όμως οι διαφορετικής διάρκειας και μοτίβα έκθεσης στη φύση είχαν όλα θετική επίδραση.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι χώροι με βάση το νερό, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα και κάμπινγκ αγροτικές εργασίες και κηπουρική είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση. Σημαντική επίδραση είχαν επίσης η φύση στην πόλη, τα βουνά και τα δάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας
Λ. Μαρίνος στο 7o Healthcare Transformation: Μεγάλο ζητούμενο η αυτοφροντίδα [βίντεο]