Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι και τα δύο γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντάς μας πρωτεΐνη και πολύτιμα προβιοτικά. Σε σχέση με την κρεμώδη υφή του γιαουρτιού, το κεφίρ είναι είναι ένα παχύρρευστο ρόφημα με πιο έντονη γεύση. Η ιστορία του ανάγεται στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή του Καυκάσου.

Τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ προσφέρουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, αλλά και ευεργετικά βακτήρια που θα ενισχύσουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος – αυτά που ονομάζουμε προβιοτικά.

Τι μας προσφέρουν;

Τα θρεπτικά συστατικά, τα καθιστούν πολύτιμες προσθήκες στη διατροφή μας. Όταν συγκρίνουμε μια μερίδα ενός φλιτζανιού με χαμηλά λιπαρά από το καθένα, έχουν πολλές ομοιότητες στην περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη Β5.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που πρέπει να σημειωθούν. Το γιαούρτι υπερτερεί σε ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) σε σύγκριση με το κεφίρ, όπως επίσης περιέχει και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12. Από την άλλη πλευρά, το κεφίρ προσφέρει ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη, καθώς και υψηλότερες ποσότητες σεληνίου, βιταμίνης Α και βιταμίνης D.

Με βάση τα δεδομένα περιεκτικότητας σε λακτόζη, το στραγγιστό γιαούρτι, τόσο το πλήρες όσο και χωρίς λιπαρά, έχει γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη σε σύγκριση με τις άλλες επιλογές γιαουρτιού και κεφίρ, οπότε ίσως είναι καλύτερη επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη λακτόζη. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ή κεφίρ που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να βελτιώσει την πέψη της λακτόζης και να μειώσει τα συμπτώματα δυσανεξίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ζωντανές καλλιέργειες στο γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για τη διάσπαση της λακτόζης.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και να προάγει την καλύτερη υγεία της καρδιάς, των οστών και του εντέρου.

Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία;

Το αν το γιαούρτι ή το κεφίρ είναι καλύτερο για την υγεία εξαρτάται τελικά από τις προτιμήσεις του καθενός. Δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά είναι μια ομάδα τροφίμων πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο, το πιο σημαντικό θα ήταν να φροντίζετε να καταναλώνετε τακτικά οποιοδήποτε από τα δύο – ή και γιατί όχι και τα δύο, με εναλλαγές; Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε και περισσότερη ποικιλία στη διατροφή σας, κάτι που με τη σειρά του θα σας βοηθήσει να μείνετε πιστοί σε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να πλήττετε τρώγοντας συνέχεια τα ίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε συναγερμό ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων
Συμβουλές ανακούφισης από το ηλιακό έγκαυμα
Η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]