Όπως μεγαλώνουμε και αλλάζουμε με την ηλικία, έτσι αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού μας από τη διατροφή. Κάποιες τροφές γίνονται όλο και πιο σημαντικές όσο περνούν τα χρόνια, και σίγουρα κάποιες άλλες που το στομάχι μας ανεχόταν παλιότερα δεν θα είναι πια τόσο επιτρεπτές.

Ας δούμε μερικούς απλούς κανόνες που μπορούν να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.

Στα 20: Τροφές με πρωτεΐνη

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το τόφου. Το τόφου έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα των πολλών φυτικών ινών, κάτι που πολλοί νεότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο στη διατροφή τους.

Στα 20: Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από το σώμα σας, δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια και βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτασμένοι για περισσότερο χρόνο. Καλές πηγές αυτών είναι τα φασόλια, η κινόα, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης.

Στα 20: Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη δεκαετία των 20, μιας και είναι η εποχή που τα οστά σας φτάνουν στο μέγιστο μέγεθος και τη δύναμή τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το κεφίρ, το τυρί κότατζ και το τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι καλές πηγές ασβεστίου. Έχουν επίσης άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D, κάλιο και πρωτεΐνη.

Στα 30: Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και πολύχρωμα φρούτα

Οι περισσότεροι ενήλικες δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, επομένως είναι καλή ιδέα να διαλέγετε αυτά που είναι πραγματικά φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και πολλά ακόμα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Κ και C, φολικού οξέος, σεληνίου, β-καροτίνης (που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α), αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Αλλά έχουν επίσης μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Όσον αφορά τα φρούτα, φροντίστε να έχετε μια μεγάλη ποικιλία... χρώματος στο πιάτο σας, που σημαίνει στην ουσία και ποικιλία θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Στα 30: Λιπαρά ψάρια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο και την καρδιά σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που είναι έγκυες και θηλάζουν. Τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι εξαιρετικές πηγές ω-3, όπως ο σολομός (σε κονσέρβα ή φρέσκος), οι σαρδέλες και η πέστροφα του γλυκού νερού.

Στα 40: Τρόφιμα με προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα χρήσιμα βακτήρια που έχουμε στο έντερό μας και επισπεύδουν την διαδικασία του μεταβολισμού. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το kimchi) είναι καλές πηγές προβιοτικών. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε τροφές με πρεβιοτικά - συστατικά που τρέφουν τα προβιοτικά και διατηρούν τη δράση τους στα ιδανικά επίπεδα. Αυτές είναι τροφές όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα, τα σπαράγγια, οι αγγινάρες, τα φασόλια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Στα 50: Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη λειτουργία του εντέρου σας στα ιδανικά επίπεδα, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε. Τα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά με αυτό. Έχουν επίσης πολύ νερό, γεγονός που κάνει τις ίνες να λειτουργούν ακόμα καλύτερα.

Στα 50: Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Η λήψη περισσότερης πρωτεΐνης από φυτά αντί για ζώα μειώνει την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις. Τα φασόλια και οι φακές προσφέρουν επίσης μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες.

Στα 50: Αυγά

Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για σημαντικές λειτουργίες όπως η μνήμη, ο έλεγχος των μυών, η ρύθμιση της διάθεσης και η διάσπαση των λιπών. Οι άνδρες άνω των 50 ετών χρειάζονται 550 mg και οι γυναίκες χρειάζονται 425 mg την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ λιγότερα από αυτό. Τα αυγά είναι η καλύτερη πηγή χολίνης.

Στα 60 και μετά: Ελαιόλαδο

Η υγεία της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα χρόνια της ζωής και το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς σας, καθώς και του εγκεφάλου σας. Προτιμήστε το ωμό σε σαλάτες.

Στα 60 και μετά: Μούρα

Οι φράουλες και τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες. Αυτές είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή. Είναι επίσης γλυκά, αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, επομένως αποτελούν ένα ιδανικό σνακ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]